En busca del rovelló: en cerca i captura

Després de passar unes bones jornades amb els ceps, ha arribat el moment d’anar a la cerca del rovelló. Per fer-ho, ens guiem utilitzant les mateixes alçades i orientacions que tant bé han funcionat pels ceps, tot i que ara canviarem els boscos de pi vell pels de pi jove, que és on proliferen els rovellons. La zona escollida és de dimensions reduides i desconeguda per nosaltres.

 

Exemplars de rovellons en perfectes condicions

 

De seguida ens adonem que hem tornat a encertar. La mala notícia és que la zona ja ha estat visitada per nombrosos boletaires abans d’arribar-hi nosaltres, la bona notícia, és que la florada no fa masses dies que ha començat i cada dia hi ha rovellons nous. Sabem, que si volem omplir els cistells, haurem de posar-hi ganes alhora de fer el rastreig.

 

 

 

Collita de rovellons de tamany perfecte

 

 En aquest cas, el tipus de rovelló que collim és el lactarius deliciosus, enmig de pi roig jove i en terreny calcàri, amb un sotabosc de boix, arços i ginebres. Els exemplars eren bastant sans i d’una mida molt bona, diguem-ne que hem fet uns cistells de molt bona qualitat. Aquesta vegada, he collit rovelló botó per conservar amb vinagreta i sorprendre les visites, alhora de fer els aperitius. No els deixarà indiferents, podeu donar-ho per fet.

 

Exemplars de rovellons nascuts a la molsa

 

El rovelló, és un bolet que quan les condicions li són favorables, floreix massivament. En els boscos de pi jove, el podrem trobar per tot arreu, incloent-hi dins ginebres, boixos, arços…  però quan la producció no és tant massiva, haurem de cercar-los en el seu hàbitat per excelència, com les pendents herbades o zones esclarissades dins del bosc, cobertes d’herba o fanàs i al voltant dels pins joves més dispersos.

 

Collita de rovellons ampliada, el taronja destaca més que mai!

 

En breu, publicarem un nou article sobre la cerca del rovelló, on explicarem algún consell sobre com trobar-lo al pirineu que esperem ús sigui d’utilitat. Per complementar-ho, ús recordem que recentment, l’Ivan ha publicat un article complet sobre el rovelló i les cinc principals varietats de rovellons que no ús podeu perdre, per poder-los diferenciar bé. 

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.