La llora o russula cyanoxantha

Llores al faigLes llores (russules) són un gènere molt ampli i difícil de distingir, ja que la majoria de vegades no ens podem guiar pel color del barret. D’entre totes les llores els boletaires en destaquem tres per les seves qualitats organolèptiques: la llora verda, la llora retgera i la llora, carbonera o blauet. En aquesta fitxa us parlarem d’aquesta darrera.

Característiques de la llora o russula cyanoxantha.

El barret de la llora és globós en exemplars molt joves, després va passant a convex fins arribar a aplanar-se en exemplars madurs. Pot arribar a fer 15 centímetres de diàmetre.

La cutícula de la llora és separable, de color variable en una barreja de rosa, morat, blau, verd o gris, o fins i tot d’un sol d’aquests colors. És per això que el color de la llora no ens ajuda gaire a distingir-la d’altres espècies.

El barret de la llora.Les làmines de la llora són blanques, adnates, no es trenquen quan les toquem i com a tret distintiu en el que ens haurem de fixar molt, tenen un tacte com de cera, una mica oliós, molt característic d’aquest bolet.

El peu és fàcil d’esmicolar, en temps sec amb una textura que recorda al guix. Blanc, cilíndric, llis, uniforme i amb una mida proporcional a la del barret.

La carn de la llora és blanca i trencadissa, com correspon al gènere de les rússules, amb un olor i sabor agradables. Cal destacar que és un bolet que es corca amb facilitat.

Altres noms de la llora o russula cyanoxantha.

Català: Cualbra, cualbra morada, blauet, llorell...

Catellà: Carbonera...

Basc: Urretxa...

Video explicatiu de la llora o russula cyanoxantha.

Us deixem aquest video on expliquem com és una llora sobre el terreny.

On podem trobar la llora o russula cyanoxantha.

La llora és un bolet que gairebé sempre trobem a boscos d’alzina, roure o faig, ja siguin sols o barrejats amb algun pi. També destaquem que és un bolet que li agraden els terrenys àcids o descalcificats, i tot i tenir un caràcter marcadament termòfil (li agrada més la caloreta que no pas el fred), podrem trobar la llora tant a solei com a obaga.

Quan podem trobar la llora o russula cyanoxantha.

Grup de llores.La llora és un bolet termòfil que es pot trobar desde finals de primavera fins a finals d’octubre a cotes baixes, i durant tot l’estiu a boscos amb més alçada. Com no és un bolet que els boletaires persegueixin expressament el trobem sovint a les sortides que dediquem a buscar els ceps, principalment el cep d’estiu.

La llora a la cuina.

La llora és un bolet comestible excel·lent que admet un munt de tractaments a la cuina. Hi ha qui les menja a la planxa o la brasa, com si fos un rovelló, o simplement fregida. A nosaltres ens encanta a salses i guisats on no se li doni una cocció excessiva com per exemple en unes mandonguilles amb bolets o un fricandó.

Confusions de la llora o russula cyanoxantha.

És fàcil confondre la llora amb altres rússules. No és una confusió preocupant si tastem un bocí del bolet en cru i no pica. Això sí, segurament no serà segurament un comestible tant excels com la llora autèntica!

Més preocupant, tot i que difícil, seria la confusió amb algun tipus d’amanita. Si no som experts en el reconeixement de la llora prendrem la precaució d’arrencar el peu sencer (amb cura de no arrencar miceli) i comprovar que no tingui volva. 

Llora o russula cyanoxantha

Sabeu més sobre la llora o russula cyanoxantha?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Boletaire Ivan IPVIPV- Ivan Pino

    Boletaire des que tenia ús de raó i podia caminar, seguint la tradició i les ensenyances de l'avi.
    Caminador, explorador i curiòs que s'ha prés això dels bolets com un esport i un repte a més d'una afició.
    Interessat en investigar tot el que fa referència a cicles de bolets, apassionat de la meteorologia i aprenent de geologia i botànica.

    Impulsor d'Amb B de Bolets i Bolets.com
    Facebook | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.