Bolets, el pastor, en Rogelio i les ovelles (2014)

Les florades de rovelló de pi es deixen veure al pirineu

Rovelló de pi (lactarius deliciosus)El xip està canviat i dedicat exclusivament als bolets, tots els pensaments van enfocats cap a l’estudi de les variables per seleccionar el bosc que visitarem i d’aquesta manera, intentar rendibilitzar al màxim el poc temps lliure que tinc per escapar-me a la muntanya. Les florides a l’Alt Urgell i comarques veines, han començat, les altes temperatures descarten automàticament els soleis i destaca per sobre de tot els bolets corcats.

 

Les avetoses, fins a dia d’avui, han aguantat la humitat i mantingut certa frescor, amb una gran productivitat de rovelló d’avet (lactarius salmonicolor). Tot i els bolets corcats, s’han aconseguit bones collites d’aquest rovelló. En canvi el rovelló de pi (lactarius deliciosus) ara comença a despuntar en algunes zones però surt molt i molt corcat, tant, que fins hi tot tanta trialla acaba aburrint. Enguany, resulta que tenim tota la pluja que desitjem però ens fallen les temperatures, segurament tots ja ho haguéssim firmat abans de començar el partit. El setembre avança, els dies són més curts i és qüestió de dies que el tema es normalitzi. Els ceps també continuen amb el seu recorregut tot i que aquest any el pinícola va molt escàs.

 

Un boletus pinícola escàs enguany 

 

Una història entre bolets i ovelles 

Collita de rovellons de piAquest passat cap de setmana, passejant pels boscos del Pallars Sobirà, vaig coincidir amb un pastor i la varem fer petar una estona. Només d’entrada em va comentar que se m’havia acabat boletejar per aquella zona perquè ja havien arribat les boletaires professionals, vaig extranyar-me fins que em va dir que portava un ramat de més de mil ovelles! Em va dir que el seu gos es deia Rogelio i ja va comentar-me que seria un bon any de bolets per aquelles contrades. La única cosa que ho podía espatllar tot era el vent.

De cop i volta, el pastor es va posar a parlar amb en Rogelio amb un llenguatge extrany que barrejava paraules i xiulets, jo em vaig quedar sense saber què fer. Al moment, van començar a aparèixer ovelles per tot arreu, moltes d’elles amb la cara vermella, fet que em va deixar ben astorat ja que a primer cop d’ull semblava que s’haguéssin esbarallat entre elles. El pastor va començar a riure quan va veure que jo m’havia quedat ben parat i em va recordar, que ja m’havia avisat de que havien arribat les boletaires. Resulta, que les ovelles tenien els morros tintats de la sang dels rovellons! Va ser una experiència única, diferent i ben curiosa. Llavors, vaig treure la meva bóta de vi i vaig convidar al pastor mentre seguiem parlant sobre els boscos de la zona tot contrastant informació. 

Sempre que em trobo un pastor intento parlar-hi una mica. Trobo que és gent interessant, que han aprés a viure amb ben poca cosa. Tants dies a les muntanyes, el ramat que tant bona companyia fa i l'amic i sempre fidel gos de pastures, gent plena de pau interior.


Som en plena temporada boletaire al pirineu i ara més que mai és el moment de visitar aquests boscos. La cota es troba elevada i en qualsevol moment començarà la lenta, però constant davallada que arribarà arran de mar. Ara és el moment de gaudir de l'alta muntanya i de les boniques vistes que ens ofereixen els boscos pirinencs.

 

Rovellons a la molsa

  

Boletaires, heu visitat el pirineu aquesta temporada 2014 ?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.