Estofat de vedella amb llenega negra

Una recepta tradicional catalana de la cuina del bolet

Llenegues negres apunt de ser cuinadesQui no ha tastat mai un estofat de vedella amb llenega negre? ja siguem boletaires o no, és un plat que tothom ha menjat alguna o altra vegada, fidel a les cartes i menus de l'hosteleria catalana durant tota la temporada de tardor i per acabar-ho d'adobar amb un dels bolets reis a la nostra terra: la llenega negra.

Clar que aquesta recepta pot tenir moltes variants, però jo ús explicaré la meva que ús puc ben assegurar que ha deixat tothom més que satisfet. Seguir la recepta amb els seus ingredients és cosa fàcil, però trobar l'ingredient principal, la llenega negra, ja serà cosa més complicada i és que els boletaires ho tenim més fàcil. Per cert, cal destacar, que com a boletaire, no té preu collir llenegues negres i fer aquest plat amb els bolets acabats de collir, però no sempre és possible i molt sovint haurem de tibar de congelador. Afortunadament, la llenega negra és un bolet que es congela de meravella; tant les podem congelar després d'una suau fregida amb el seu aigua, com un cop netejades per sobre després de ser collides sense coccions prèvies, tal qual. De les dues maneres queden bones quan les cuinem. Podeu veure un article sobre com conservar els bolets clickant al següent enllaç.

 

Inredients per cuinar l'estofat de vedella amb llenega negra (4 persones)

  • Ingredients vedella amb llenegues1 ceba gran
  • 2 pastanagues
  • 4 dents d'all (3 sense pelar)
  • 3 cullerades de tomàquet
  • 1 grapat de farina
  • 1 gotet de vi negre
  • 750ml de brou de carn
  • 2 patates petites
  • 300gr de llenegues negres
  • 10 talls de vedella a tires
  • Picada: 2 ametlles, 2 avellanes, pa sec i dent d'all
  • Branca farigola i fulla de llaurer

 

 

Com cuinem l'estofat de vedella amb llenega negra ?

Courem les llenegues negres a foc lent en una paella, just abans d'acabar hi afegirem una dent d'all trossejada i reservarem. Paral.lelament, farem escalfar en una olla petita el brou de carn, jo l'he fet amb unes d'aquestes pastilles concentrades i ha quedat prou bé. Un cop comenci a bullir el brou hi afegirem les patates trossejades que hi bullin una estona i baixarem el foc, mai sense deixar refredar.

Tots els ingredients a la cassolaPrimer sal-pebrem la vedella, la passem per la farina i la posem a foc fort en una cassola amb oli, volta i volta durant un minutet, reservem. Això ho fem per tal que la carn és tanqui i no deixi anar els seus sucs. A la mateixa cassola hi afegim la ceba a trossos ben petits i les dents d'all sense pelar, que haurem aixafat donant un cop, també la branca de farigola i fulla de llaurer. Passats uns minuts, quan la ceba comenci a daurar-se hi afegirem la pastanaga també trossejada ben petita i deixarem que vagi coent-se. Quan veiguem que la ceba i la pastanaga ja estan fetes, hi afegirem les tres cullarades de tomàquet, de pot o natural com vulgueu. Barrejarem els ingredients i deixarem coure uns 10 minuts més. Ara és el moment d'afegir-hi el got de vi negre, ho tornarem a barrejar tot i deixarem coure fins que olorant el sofregit ja no tingui gust a alcohol. Ara hi afegirem la vedella i ho barrejarem tot plegat. Acte seguit hi afegirem el brou i les patates que han de cobrir la vedella i barrejem i escampem bé.

A partir d'aquí ho deixem fent xup-xup entre 30m i 45m a foc lent. Un cop passat aquest temps hi afegirem les llenegues negres i la picada, ho barrejarem altre vegada i deixarem uns 15m que s'acabi de fer tot junt. Si en algun moment veiem que ens queda massa líquid hi podem afegir un polsim de farina per espessir la salsa, si veiem que ens quedem curts de líquid, podem afegir-hi una mica d'aigua però mai freda. Haurem de tenir present, que la picada ens ajudarà a espessir la salsa.

A mi m'agrada que hi hagi salsa per poder-hi sucar pa i que si pot ser, aquesta no sigui molt líquida. També remarcat que aquests tipus de cuinats sempre són més bons una vegada els hem deixat reposar. Per desgràcia ha quedat tant bo que ens ho hem menjat tot, però si seria recomanable cuinar-lo una tarda per menjar-lo per dinar al dia següent. 

 

Plat final estofat de vedella amb llenega negra

 

 

Boletaires, esperem que ús animeu a provar de cuinar aquest plat i en cas de fer-ho, que comenteu les vostres variants o consells per tal de millorar aquesta recepta als fòrums i a les xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.