El fredolic


Fredolics (tricholoma terreum)De la família dels tricholomatals, trobem aquesta espècie que a nivell general agrada a tothom. És un bolet que allarga la temporada, ja que acostuma a treure el cap amb l’arribada dels primers freds, d’aqui li ve donat el seu nom: fredolic. No serà gens estrany, collir-los congelats enmig de les primeres glaçades.

El boletaire se’l troba buscant altres espècies i és agraït de trobar-ne, ja que pot crèixer en grup de manera abundant.

Comparteix hàbitat amb altres bolets comestibles molt buscats en el nostre territòri i a l’inici, sovint decorarà els cistells juntament amb altres espècies comestibles com els rovellons o llenegues. Amb l’arribada del fred i la desaparició d’aquestes altres espècies, anirà guanyant protagonisme tant als cistells com a la cuina.

Anem a fer cinc cèntims d’aquest conegut bolet i a diferenciar-lo d’algunes espècies que fàcilment el poden confondre i que darrerament han portat més d’un ensurt a la nostra societat.

 Noms populars del fredolic

 A la península se l’anomena negrilla, negrito, ratón. A regions com Euskadi se l’anomena ziza arre, al Matarranya, boletes, a Aragó griseta... és a Catalunya on pren diverses denominacions en funció de la zona de recol.lecció, com per exemple freduluc, gírgola d’estepa, negret, morro d’ovella, morret de bé ...   

 

CARACTERÍSTIQUES DEL FREDOLIC 

El barret es va obrint a mesura que madura

 El barret neix tancat i amb la maduresa tendeix a obrir-se fins quedar aplanat, pot arribar a fer més de 5cm de diàmetre. El seu color és grisós i guanya amb tons negrosos a mesura que ens acostem al centre.

Les làmines són desiguals, espaiades a l’exterior però juntes a mesura que s’acosten al peu. Color blanc trencat a l’inici i grisós a mesura que el bolet madura.

El peu de color blanc trencat, és prim i fibrós, es trenca amb molta facilitat.

Podem dir que és un bolet de carn minsa i no presenta cap olor en particular, tot i que a la cuina és molt versàtil. És un bolet que es malmet amb facilitat degut a la seva gran fragilitat.

 

  

 

QUAN I COM BUSCAR EL FREDOLIC ?

 

Creixement massiu de fredolicsEl fredolic el podem trobar al temps de tardor, des de costa fins al pirineu, però la seva millor época cau amb l’arribada dels primers freds i s’allarga fins les primeres glaçades i fins hi tot nevades. D’aqui ve donat el nom anomenat pels Catalans. És un bolet que li agrada el terreny calcàri i les regions més meridionals.

Aquesta espècie en concret (tricholoma terreum) és productiva en boscos de coníferes, sobretot a les pinedes de tot tipus, els hi agrada sortir a la vora dels pins i en llocs més aviat ombrívols.

Quan n’arriba l’época, surten en petites colónies i prolifiquen de forma massiva, en algunes ocasions forma catifes boniques de veure.

En definitiva podem dir que no és massa complicat de trobar i força comú al bosc.

 

   

ALGUNES ZONES ON BUSCAR EL FREDOLIC

 

Buscant fredolics enmig d'un erol

 

Els boscos de pins seràn bons alhora d’anar a cercar els fredolics. Podem trobar-los a un munt de boscos, els que explico, en són un petit exemple ja que abunden en general.

Bones zones productores als boscos del nord del Solsonés, Coll de Nargó, nord Berguedà, Alt Urgell i Pallars, ja que la vegatació pinàcea abunda. M’agrada buscar-los a finals d’octubre, juntament amb les llanegues, a cotes que volten els 1400m-1800m.

 

  

  

POSSIBLES CONFUSIONS AMB EL FREDOLIC

 Tenim molta varietat de tricholomes comestibles però no tots comparteixen el mateix hàbitat i estan considerats d’inferior categoria que el terreum..

Com a tricholomes comestibles, entre d’altres, trobem els següents:

 

  • Buscant fredolics per margeresEl fredolic esquamós (tricholoma atrosquamosum) d’olor picant i làmines puntejades de negre, comparteixen hàbitat amb boscos de coníferes. 
  • El tricholoma orirubens en les fagedes i avetars, de carn rogenca.
  • El tricholoma argyraceum als boscos de frondoses.
  • El tricholoma cingulatum que neix entre els salzes i porta un anell al peu que el diferencía.
  •  El fredolic farinós (tricholoma scalpturatum) de colors més blancs que el terreum i una mica tenyit de groc. 
  • El tricholoma myomyces, de l’amines més blanquinoses que el terreum.

  

Menció especial a les espècies amb perill de confusió, ja que darrerament ha donat alguns ensurts a la població:

 

  • El fredolic bord picant (tricholoma virgatum), es diferencía perquè apareix a les fagedes i avetars. El barret acaba amb forma de mamella punxant de gris més clar. L’olor es afruitada però el seu gust és tant acre que no es considera comestible.
  • El fredolic metzinós o fredolic bord (tricholoma pardinum), és l’espècie més perillosa. A diferència que el tricholoma terreum, neix a boscos d’avet i faig. És més robust i amb un peu gruixut i ple de carn a diferència del terreum. El barret té una decoració escamada que al veure’l sembla que estigui ratllat.  Parlem d’una espècie perillosa que pot causar llargues i violentes gastrointeritis.

 

 

   EL FREDOLIC A LA CUINA

 

El fet que el fredolic ens visiti a finals de temporada, quan moltes espècies ja desaparèixen, fa que sigui un bolet apreciat pel boletaire. Tenint en compte que es tracta d’un bolet poc carnós i que no desprén molta olor, el podrem trobar cuinat barrejat amb patates xafades,  també és ideal per fer-lo amb sopes, amb guisats o simplement passats per la paella amb all i julivert per condimentar una carn. No és un bolet apte per assecar.

 

 

 

 

 Sabeu més sobre els fredolics ?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.