Sistemes de localització i navegació

Com poden ajudar els aparells de navegació als boletaires ?

 

Per acabar de completar l’article “les eines del boletaire”,  hem decidit crear un article per aquells objectes que seràn importants en el cas que es doni una situació d’emergència.

Una trucada al 112, no ens pot servir de massa ajuda si no sabem o no tenim mitjà per saber on estem situats. A més trucar al 112 no sempre serà factible, només ho serà quan alguna telefonia mòbil tingui cobertura a la zona. En cas que estiguem ubicats en una zona on no hi hagi cobertura telefònica de cap companyia, tampoc funcionarà trucar al 112.

Per engegar a parlar d’aquest tema prèviament hem de fer una petita introducció:


Taula orientativa amb els punts cardinalsTots sabem que anar a buscar bolets, és endinsar-se dins d’un bosc sense senders marcats i en alguns casos, amb pocs punts de referència, que sempre són útils per tenir una bona orientació. Si a tot això li sumem que les condicions meteorològiques poden canviar en poca estona, ens podem trobar en un cert perill on el seu grau augmentarà o decreixerà en funció de l’estat físic, l’experiència al bosc i la distància que ens trobem de qualsevol lloc segur.

En cas que aquestes condicions es produeixin i ens trobem amb la orientació perduda o ens haguem pogut accidentar, seràn molt útils els aparells localitzadors. Sobretot recomanables per a la gent més gran i delicada, tot i que sempre serà bo que qualsevol públic en pugui disposar a títol preventiu.

Com a boletaire sóc una persona que no m’agrada utilitzar aquests instruments, perquè m’agrada saber-me orientar per mi mateix, guiant-me pels meus sentits, intuïcions i experiència. El cas, és que moltes de les meves sortides a la muntanya són en solitari, com també els hi passarà a molts boletaires. La muntanya és molt bonica, però tant ens pot mostrar la seva millor cara com la seva pitjor cara. Per tant, quan visito zones noves sempre m’emporto un gps amb mi. Aquests aparells en podem trobar principalment de dos tipus diferents:

 

GPS com a sistema de navegació 

 

Navegador gps amb mapa de muntanya incorporatEstaríem parlant d’un gps convencional com el de qualsevol vehicle, però d’ús exclusiu per anar a la muntanya tant a fer senderisme com per anar a buscar bolets.

Aquest sistema és molt útil, ja que a més de marcar la nostra posició en tot moment, ens permet guardar la posició inicial on deixem el vehicle i en cas que ens perdem, ens ajudarà a saber si caminem o no, en la direcció correcta. A més també incorpora varies funcions de dades que ens poden ser molt útils com distàncies, brúixola, alçada, mapa o coordenades.

Encara que ho sembli, és un sistema que ajuda però no és definitiu. Imaginem que ens hem perdut, tenim la posició del vehicle guardada, però no ens pensem pas que el gps ens indicarà el camí que hem de seguir plàcidament fins arribar al cotxe. L’aproximació al vehicle per vies desconegudes pot ser tot un problema, i més tenint en compte que el boletejar per dins del bosc es fa sense camins ni senders. Podem ensopegar amb una muntanya escarpada que no ens permeti saltar a l’altre vessant on continua el trajecte on tenim el vehicle, o una rasa molt profunda que no ens permeti prendre la direcció que desitgem. El gps no ens indica el camí per on hem de passar. Tots aquests fets, poden provocar que haguem de caminar molt més per trobar les millors maneres per arribar al cotxe.

Un altre inconvenient que trobem, és que en funció de la marca del gps i tenint en compte que estem immersos dins d’un bosc, l’aparell perdi cobertura i faci lectures llargues i discontinues.

Malgrat tot, és una eina que sempre ens ajudarà i que caldrà portar en cas de disposar-ne. A més ens permetrà marcar la posició exacte de les boleteres que anem trobant!

Imatge del mapa base des de un dispositiu gps

  GPS com a sistema de localització per satèl·lit

 

Sistema localització per satèl.lit Spot

Per parlar d’aquest tema, utilitzarem el sistema de la marca SPOT. Com ja hem comentat abans, trucar al 112 no sempre pot ser la salvació en cas d’emergència, ja que dependrà de la cobertura que tinguem a la zona. El sistema de localitzador per satèl·lit SPOT tindrà cobertura permanent sigui on sigui que estiguem situats, ja que es comunica a través de la xarxa de satèl·lits Globalstar amb cobertura permanent. Es tracta d’un aparell de dimensions reduïdes que ens permetrà enviar senyals de localització periòdics o missatges curts per informar si van bé o no les sortides. En cas d’emergència i prement un sol botó, ens permet contactar amb el sistema d’emergències informant de la nostra posició exacte.

Una altra prestació d’aquest aparell, és que pagant una quota anual, podem transmetre al google earth la nostra posició en cada sortida, per tal que els familiars puguin veure desde casa la posició on ens trobem ubicats a cada moment.

Com a diferència del GPS de navegació, diríem que és un aparell dedicat molt més a qualsevol emergència ja que ens permetrà gaudir de cobertura permanent sigui quin sigui el territori que estiguem trepitjant. Pensat per expedicions a terrenys complicats o per gent gran que faci sortides en solitari a la muntanya. Sistema molt fiable. Ara farà tres anys, varem estar comentant un post d’aquest tema al fòrum d’aquesta web a través de l’experiència de l’Albert (Ironboletaire) amb aquest aparell, on va ensenyar-nos com funcionava a través d’unes imatges molt interessants i comentaris d’altres usuaris. Podeu llegir el post clissant aquí.

 

Punts de situació per satèl.lit sistema spot

 

Qui tingui pensat utilitzar qualsevol d’aquests dos sistemes ha de tenir present que caldrà sempre orientar els aparells en direcció al cel per tal que les lectures siguin més freqüents i efectives. També cal destacar com a punt més dèbil les fonts d’alimentació d’aquests aparells, ja que les piles o bateries s’esgoten ràpid. Caldrà sempre portar un joc de piles de recanvis per evitar qualsevol complicació.

 

Animem als boletaires que utilitzen aquestes eines, que ens expliqueu les vostres experiències amb aquests aparells al bosc. Podeu fer-ho comentant a peu de pàgina.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.