Les eines del boletaire

QUINS OBJECTES PODEN SER D’UTILITAT AL BOLETAIRE QUAN SURT A BUSCAR BOLETS ?

 

La pregunta a priori és senzilla de respondre. Gairebé qualsevol boletaire sap què s’ha d’emportar al bosc, però moltes vegades, el fet de tenir els bolets entre cella i cella, fa que ens poguem oblidar de coses que poden ser importants en cas que hi hagi qualsevol imprevist.  Sempre serà de gran ajuda, consultar les previsions meteorològiques i tenir clars algúns consells de prevenció a la muntanya.

 

Utensilis variats del boletaire per anar al bosc

 

Els objectes bàsics són molt senzills i fàcilment reconeguts per a tots els boletaires. En aquest article explicarem els que utilitzo jo a nivell personal. Partim de la base, que sempre porto roba i calçat de recanvi per canviar-me al bosc, i que els objectes, sempre són transportats dins d’una motxilla ja que és més pràctic alhora de caminar pels boscos:

  

  • Impermeable, tant a mode de pantaló com de jaqueta. Per a mi molt important i a més, ocupa poc espai. Ens serà d’utilitat si el dia abans ha plogut o el bosc és espés i les humitats de la nit anterior han estat elevades. Lógicament, serà també vital si som víctimes de tempesta. Encara que no siguin molt transpirables, ens ajudaran a eviar que l’aigua entri de manera ràpida.

 

  • Bota de vi, aigua, càmera fotografica, rellotge, gps, ganivets, tovallonaBóta de vi, aigua i esmorzar. El menjar va a critèri de cadascú, personalment, sempre m’agrada anar a esmorzar al cotxe on sempre hi deixo la bóta de vi i gran part del menjar. No obstant, sempre  miro de portar al damunt, aigua i una mica de menjar, ja que mai se sap la distància que em separaré del vehicle. Tot anirà en funció de la quantitat de bolets al cistell. El tema de la bóta de vi, és ancestral, tradició de gent de muntanya i herència de costums familiars. No pot faltar!

 

  • El ganivet per collir i escuar els bolets. Sempre he anat al bosc amb el típic “pallarés”, ganivet fet a casa nostra i amb molta tradició, la veritat és que em va molt i molt bé. També m’ha agafat curiositat per aquells d’última generació que porten alguns boletaires amb una espècie de raspall al damunt, que em penso que han d’anar genial per netejar els bolets abans de ficar-los al cistell.

 

  • Un rellotge senzill de muntanya. Més que res per la bruixola i l’altímetre. Abans de sortir del cotxe, memoritzo l’alçada i la orientació. Sens dubte, són els millors punts de referència que tinc per orientar-me. L’alçada que estem per damunt o per sota del cotxe, ens servirà molt per ubicar-nos.

 

  • El calçat de muntanya. Unes bones botes, a ser possible amb gore-tex. Les humitats de les nits deixen el terra ben moll a punta d’alba, per això és important que no entri l’aigua al calçat ja que provocaria que anéssim molls tot el dia i amb això, el risc d’enxampar una bona galipandria! Les botes, cal que siguin de material consistent i si tenen algún sistema d’arrapament al terra millor que millor. Pensem que han d’aguantar qualsevol tipus de terreny com, fangueres, bassalts, mullenes, pedres de tots tamanys i posicions, tarteres, pendents pronunciats....

 

  • Les botes han de ser de muntanya, robustes i impermeablesCàmera fotogràfica. Al bosc sempre hi ha algún motiu per trobar coses que ensenyar i compartir, ja sigui algún animal salvatge, un bolet curiós, un cistell ple de bolets, algún insecte peculiar o un bonic paisatge que embadaleix. La càmera serà la que ens permetrà compartir les nostres sortides amb les nostres amistats i xarxes socials. La meva opinió, com ja he dit en més d’una ocasió, és que les sortides no serien iguals si no es poguéssin compartir.

 

  • Els cistells i les caixes. El cistell és la eina que fa servei el bon boletaire per recolectar els bolets que troba. N’hi ha d’altres, però aquest sens dubte és el més recomenable tant pel boletaire com pel propi entorn, ja que, al no ser totalment tancat, permet que es vagin escampant les espores dels bolets que anem passejant pel bosc afavorint la reproducció futura. Tot i que no és de molt bon portar, sobretot si és gros i ple, juguem amb l’avantatge que n’hi ha de múltiples tamanys i formes i sempre podem agafar-ne un que sigui adient als bolets que volguem agafar en cada sortida boletaire. Les caixes també són molt importants. Els bolets al cistell queden una mica aixafats per la propia ergonomia del mateix. És important que els bolets no passin moltes hores dins del cistell, per això, si els col.loquem dins de caixes, guanyaran tant en presentació com en qualitat. Aquest fet guanyarà importància si els bolets són per vendre o per regalar. 

 

  • Cistells i caixes per presentar els bolets per regalar o vendreUna tovallola petita. Encara que no ho sembli per a mi és molt important. Uns peus ben molls d’una mullena o d’una nit d’elevada humitat. Un ruixat de tardor que m’ha mullat fins hi tot els calçotets o una pluja caiguda la nit anterior.... Sempre serà bo portar una petita tovallola per eixugar-se bé una vegada he finalitzada la jornada boletaire. D'aquí la importància també, de portar roba de recanvi per entrar al bosc ja que sempre hi entrem d'una manera però mai sabem com n'acabarem sortint.

 

 

 

Altres objectes que seràn d'utilitat poden ser els sistemes de localització per gps, sobretot per la gent adulta que fa sortides en solitàri, però aquest tema el tractarem en breu dins d'un altre article. 

 

Esperem els vostres comentaris a peu de pàgina per acabar de completar aquestes eines, que de ben segur seràn d'utilitat als boletaires. 

 

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.