La felicitat

La felicitat és estar bé amb un mateix, estar bé amb el que fas o has fet.

La felicitat és sortir a córrer, triar el camí enfangat i ple d’herbes, felicitat és estar en forma i fer les zigazagues del camí amable però sinuós, veure que les aigües de l’aiguamoll estan altes i l’aigua que surt de sota al terra rebossa. Felicitat és espantar al agafar un revol a l’ànec gros i als 5 de petits acabats de néixer, quedar-se’ls mirant i sentir com et comencen a caure gotes de pluja.

Felicitat és sentir el fang enganxós sota els teus peus i començar la pujada, felicitat és sentir com el teu cos es mulla amb la pluja, les herbes molles del costat del camí  i la suor de la pujada que puja de la Moixina a la Fageda d’en Jordà.  És apretar al tram final pel camí de fang i pedres, a saltirons i batzegades mentre la llum s’acaba.

La felicitat i buscar bolets

És tard, girem i baixem pel camí enfangat. Ara es posa a ploure de veritat i crido “Ara! Ara ens la fotrà” a la vegada que penses “ara ara ens ho passarem bé”. Saltes pel camí enfangat, jugues amb les pedres, et deixes lliscar per les lloses de pedra per jugar i patines controladament per divertir-te.

Quedes xop, i aprofites per celebrar-ho corrent cap a un bassa, saltant amunt i caient de peus plans al punt més profund i tèrbol per sentir un “plaf”, a la vegada que notes com l’aigua es repel·leix sota els teus peus i acte seguit et deixa xopa la sabata.  L’esquitx et mulla els pantalons curts i el que hi ha a sota,  les cames queden plenes d’ aigua fangosa i freda, que contrasten amb la calor que desprèn el cos per l’esforç físic, i diríem que el fred i la calor fan les paus donant una sensació agradable.

Felicitat es decidir repetir l’experiència i saltar sobre tots els bassals de diferents tipologies, clars, foscos, marronosos, verdosos pel pol·len de la primavera, regueres d’aigua sobre l’asfalt al arribar a la ciutat, on busques el prat ple d’herba alta per sentir com les herbes carregades d’aigua et colpegen mentre passes corrent i et deixen la frescor de l’aigua que tenen a sobre.

Felicitat es estar sota la pluja i sentir que vas xop, que saltes sobre l’aigua, el fang i que en formes part. Felicitat és que s’acabi la llum del dia esprintant sobre terra per arribar al pont, al costat del riu, on descansaràs de l´esbufeg final que has estat buscant, mentres encaixes la mà amb el company de sortida, el que al final també s’ha deixat portar i ha saltat dins el bassal… ell suposa que això ho havia fet de petit, però no ho recorda.

Ara ho recordarà, com també recordarà el camí de pujada que ha fet per primera vegada, això si les herbes no se’l cruspeixen abans, ja que la primavera ha estat plujosa, per sort.

Saps que la pluja portarà verdor, aigua per al subsòl, les deus i les fonts, i això et fa sentir bé. El riu ho celebra amb aigua neta amb 4 trocets de fulla que han quedat esmicolats i han caigut a l´aigua, qui sap si per algun gra de calamarça que s’ha escapat durant algun moment de la tempesta.

Saps que si ha plogut fort a la transversal arribarà l’aigua fangosa en 2 o 3 hores, però avui creus que no, en tot cas, hauràs d’anar tu a buscar-n’hi els bolets. I arribes a casa, et treus tota la roba que ara pesa i és freda, i et poses sota la dutxa calenta. El moment just en el que l’aigua calenta et toca la pell de l’esquena, el contrast de la temperatura. El moment just en que surts de la dutxa, et poses sobre la tovallola i dius, jo, a la Garrotxa, vaig trobar la felicitat un dimarts al vespres sortint de treballar, un dia de rutina va mutar en quelcom diferent i sortint de la dutxa em vaig posar a escriure per compartir-lo.

La felicitat és estar bé amb un mateix, estar bé amb el que fas o has fet. Pluja, Garrotxa, córrer, mullar-se, estar en forma, bolets i aigua calenta, sentar-se al sofà i escriure aquest escrit abans no se m’eixuguin els cabells. Poseu aquesta definició a la wikipedia a l’entrada de la  “felicitat”, en serà una més de les milions de definicions possibles, diferents i vàlides que s´en faran.

Sabíeu, un dimarts al vespre, gairebé a la nit, tornant de treballar, es pot ser feliç, sobretot quan la definició de la felicitat te la fa veure la persona que t’estimes mentre l’hi expliques amb cara de nen il·lusionat el que acabes de fer.

I tú, ets feliç buscant bolets? Si ens ho vols explicar pots afegir el teu comentari a peu d'article.

Firmat: Albert Terradellas Brugada - Ironboletaire – 4 Juny de 2013. Uns 9 minuts després de sortir de la dutxa, aproximadament...