Meteocat radar a Catalunya

Meteocat radar i eïnes per saber on i quan plou a Catalunya.

Bé, una de les claus per poder trobar bolets és conèixer les condicions meteorològiques que s'han donat els dies anteriors, i d'entre tots els condicionants, consultar dades de pluja serà el més determinant. He fet una tria de les eïnes que personalment faig servir, prement a sobre dels títols de color marró o sobre la imatge entreu directament a la pàgina de l'eina (veureu que en comptes de la fletxa surt una mà, botó dret, obrir en una nova pestanya i llestos)i faré una breu explicació de com es fa servir. 

Radar Catalunya Radar Espanya Animació darreres 60 imatges de radar Catalunya Rain Alarm
         
Meteocat Radar Catalunya Radar ESP Meteocat Radar Cat x 60 Rain Alarm   La previsió del GFS

Distingirem dos tipus d'eïna, les que ens serveixen per saber on plou ara, i les que ens serveixen per saber on ha plogut. Som-hi? Doncs endavant!

Eïnes per consultar on està plovent ara.

Els diferents radars meteorològics online que us presentem a continuació ens permeten saber amb exactitut on està plovent en el moment actual. Són el Radar de Catalunya, el Radar d'Espanya, Rain-Alarm i l'animació de les darreres 60 imatges de radar.

Meteocat radar Catalunya.

Aquest és el radar de meteocat, colors més blaus marquen pluja més feble i colors més vermells marquen pluja més intensa. Podem consultar l'animació de radar de la darrera hora per controlar com i per on ha passat la pluja.

Radar Catalunya

Radar de pluja a Espanya

El mateix que el radar de Catalunya, però aquest és a nivell nacional. La pàgina és de l'Instituto Nacional de Meteorología. Es poden consultar també els radars regionals a la pestanya corresponent.

Radar Espanya

Animació darreres 60 imatges de radar meteocat.

Animació amb les imatges de radar de Catalunya de les darreres 6 hores. No funciona amb google chrome.

Animació darreres 60 imatges de radar Catalunya

Rain-alarm

Rain-alarm és una pàgina que ens permet dos coses. En primer lloc ens avisa quan s'acosta la pluja a la nostre locaclització, i en segon lloc movent la rodeta del ratolí ens podrem apropar per controlar el lloc "exacte" on està caient la pluja més forta. He entrecomillat exacte perque realment és força inexacte. No us preocupeu que tinc la solució i la penjaré en un altre article, de moment l'aventatge que ens dona rain-alarm és que és una opció ràpida de carregar i còmode, i a més actualitza imatge més ràpid que el radar meteocat.

Rain Alarm

Eïnes per consultar on ha plogut.

De vegades no podem estar pendents dels diferents radars, o ens interessa recordar o consultar algunes dades de pluja de dies anteriors. Aquestes eïnes ens faran molt bon servei! Són Meteoclimatic, XEMA, SAIH Ebro i ACA.

Meteoclimatic

Meteoclimatic és una xarxa d'estacions meteorològiques d'aficionats a la meteorologia. En general són dades força fiables. A les pestanyes de dalt podem posar el paràmetre que vulguem (precipitació, per exemple), i al costat del mapa "Total" i "Mostrar valores". Ja podem guardar la imatge per saber quans litres han caigut a diferents llocs de catalunya. Una altre opció és clickar a sobre d'algun punt del mapa, entrarem a la pàgina d'aquella estació en concret i si té segell de qualitat podrem consultar gràfics mensuals modificant paràmetres prement el botó + de color groc que hi ha sota la rosa de vents.

meteoclimatic

XEMA

La XEMA és la xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya. Podem prèmer sobre la comarca que ens interessi i entrem a la pàgina on trobem les dades de les estacions. La pluja ve marcada a la columna PPT(mm). Podem consultar dades de dies anterior, passant els dies d'un en un prement "dia anterior" o posant una data en concret al calendari de dalt.

XEMA

SAIH-Ebro

Aquest enllaç és molt interessant perque cobreix una zona on no trobem gaires estacions meteorològiques a altres webs. Té estacions i dades a tota la conca de l'Ebre. Premem l'enllaç del títol i ens porta a una pantalla amb diferents icones. Els que més ens interessen als boletaires són els de pluviómetres i estacions meteorològiques. Entrem i a la part de sota esquerra del gràfic trobarem un mapa petit amb tota la conca que es divideix en territoris. Apretem el territori que ens interessi i després a l'estació que ens interessi. Les regions catalanes són les de més a la dreta del mapa, la resta són d'Aragó.

SAIH Ebro

ACA (Agència Catalana de l'Aigua)

Aquí el més interessant pels boletaires és l'apartat "l'aigua en temps real". Premem el botó "Entra" i podem consultar tant la pluja de les darreres 24 hores com l'animació de les acumulacions de pluja dels darrers 24 dies. Podem manipular l'animació, aturar-la, guardar la imatge...

És una opció interessant si no hem pogut estar pendents de la pluja els dies anteriors, però no és gaire exacte.

ACA

Sabeu més sobre consultar dades de pluja o radars?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials. 

 • Boletaire Ivan IPVIPV- Ivan Pino

  Boletaire des que tenia ús de raó i podia caminar, seguint la tradició i les ensenyances de l'avi.
  Caminador, explorador i curiòs que s'ha prés això dels bolets com un esport i un repte a més d'una afició.
  Interessat en investigar tot el que fa referència a cicles de bolets, apassionat de la meteorologia i aprenent de geologia i botànica.

  Impulsor d'Amb B de Bolets i Bolets.com
  Facebook | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.